SQL Server 2016 Launch - Data driven közvetítés és technikai anyagok

Ma New York-ból volt élő közvetítés a Microsoft SQL Server 2016 Data Driven eseményéről, amiben sok érdekesség volt. Ezeket szeretném pár mondatban összefoglalni:

  • Ingyenes SQL Server licensz, ha van Oracle licensz és arról MSSQL-re migrálnak: pontosan a részleteket nem ismerem, de ez elég komolyan hangzott :). Ennek érdemes egy kicsit utána járni majd. Az biztos, hogy a Twitteren nagyon népszerű volt ez a téma.
  • SQL Server on Linux: az esemény során volt egy demó, ahol feltűnt, hogy az SSMS jobb alsó sarkában a verzió nem a mostani RC0, hanem 13 (Preview)... aztán elsütötték a SELECT @@VERSION-t, ami már érdekes eredményt adott :) Akit érdekel a preview, itt tud feliratkozni, amint elérhető emailen értesíteni fogják. Íme egy screenshot: 
  • Sok adaton gyors lekérdezés :) : az egyik demó során 5 TB adatmennyiségen 1 másodperc alatt egy 509 oszlopos táblán 1 milliárdnál is több sor jött le. Itt azért szeretém látni a futási terveket és ismerni a mögötte lévő hardver konfigurációt is ;) Ezen azért rengeteg CPU és memória (és vagy storage) is dolgozott, nem hiszem, hogy ezt a "kihegyezett" demót itthon is meg lehet csinálni, de próbálkozni ér :) Erre a Columnstore Index adhat lehetőséget, megoldást.
  • Ügyfél sikertörténetek: néhány kiemelt ügyfél sikertörténetét is megosztották, ezek közül a DocuSign és a Johnson controls volt számomra nagyon érdekes: az első esetben a tranzakció számok, míg az utóbbinál egyfajta IoT és analitikai megoldást tartottam kifejezetten érdekesnek.
  • Mobile BI: a Datazen felvásárlásával egy elég érdekes, szerintem jó, mobil BI eszköz is bekerült a termékbe. Az SSRS preview oldalán és a Mobile Dasboard publisher segítségével nagyon szuper dashboard-ok állíthatók elő, ami a html 5 rendering miatt gyakorlatilag mindenféle eszközön (WM, iOS, Android) is megtekinthető, de ezekre a platformokra lesz natív mobil kliens is (már van, de nem mindegyikre).
  • R integráció: erről már volt szó anno, de ami miatt most ez érdekes, mert egy picit azt hittem, hogy nem SQL Server termékbejelentést néztem, hanem a NatGeo-t :) A galaxisok osztályozását R és CLR UDF-ek segítségével csinálták meg az egyik demóban. Ez kifejezetten tetszett, de az R-t meg kell tanulni, ez egy teljesen új terület nekem.

Volt több más dolog is, én az egyéni preferenciáim alapján választottam ki a fentieket. A teljes videót, on-demand itt lehet megnézni.

Az MSFT kiadott 35 technikai videót is, amit érdemes megnézni. ezek a videók itt érhetőek el: https://www.youtube.com/playlist?list=PL8nfc9haGeb6T3HaGhQWvBz1AqS9d6Zv_ Szinte összes újdonságról készült egy-egy rövid technikai videó, de szerintem ezeket a témákat a HUG-MSSQL meetup-ok keretében is fel fogjuk dolgozni, illetve lesznek SQL Server 2016 workshop-ok is, ahol laborokkal egybekötve is be fogom mutatni ezeket. A workshopról amint lesz pontos információm, ezen a blogon meg fogom osztani.

Add comment